Certyfikat dla wiśni znad Wisły
Treść
Wiśnia nadwiślanka ma być objęta ochroną ze względu na Chronioną Nazwę Pochodzenia. Odpowiedni wniosek w tej sprawie został już zgłoszony do Komisji Europejskiej. Z chwilą nadania certyfikatu pod nazwą "Wiśnia nadwiślanka" będą mogły być sprzedawane wyłącznie owoce wiśni sokówki odroślowej, znanej jako wiśnia ze Słupi Nabrzeżnej, uprawianej na terenie nadwiślańskich gmin na pograniczu Mazowsza, Lubelszczyzny i regionu świętokrzyskiego. Jak informuje Anna Marciniak z biura prasowego firmy koordynującej program "Oryginalność pod ochroną", rejestracja tej odmiany wiśni wiąże się z faktem, że jest ona uprawiana na ściśle wyznaczonym obszarze geograficznym, który obejmuje mazowieckie gminy Lipsko, Sienno, Solec nad Wisłą oraz Ożarów i Tarłów ze Świętokrzyskiego i Annopol z Lubelskiego. Te gminy charakteryzują się wapiennymi i wapienno-glinianymi glebami. Na klimat wpływ ma z kolei sąsiedztwo Wisły. Taki mikroklimat stworzył dobre warunki do uprawy wiśni. Anna Marciniak podkreśla, że przesłana do Komisji Europejskiej specyfikacja zawiera nie tylko opis wiśni nadwiślanki, ale także szczegółowe obostrzenia dotyczące sposobu pozyskiwania materiału nasadzeniowego oraz uprawy i pielęgnacji drzewek. Jeśli ta odmiana wiśni będzie chroniona, ujednolicony zostanie także sposób sprzedaży owoców. Wiśnię nadwiślankę będzie można kupić w opakowaniach od 0,5 do 5 kilogramów. - Obowiązek pakowania został wprowadzony w celu zagwarantowania odpowiedniej jakości produktu, jak i w celu nadzoru i kontroli nad pochodzeniem - informuje Anna Marciniak. Myśliwska, bryndza i redykołka Okazuje się, że nasi rolnicy i producenci żywności są coraz bardziej zainteresowani objęciem ochroną swoich produktów w całej Unii Europejskiej. Dotychczas za pośrednictwem ministerstwa rolnictwa zgłoszono 15 takich wniosków, a trzy produkty czekają na ocenę. Na początku lutego oficjalnie na listę chronionych produktów ma zostać wpisany oscypek. Potem przyjdzie kolej na inny ser: bryndzę podhalańską. Procedura wpisywania na listę wymaga konsultacji z innymi krajami członkowskimi. Jeśli nie zgłoszą one zastrzeżeń lub protesty te okażą się bezpodstawne, dany produkt można rejestrować. Jeśli więc takie uwagi nie wpłyną, w kolejnych miesiącach zastrzeżona zostanie nazwa takich produktów z Polski, jak: kiełbasa myśliwska, karp zatorski czy ser redykołka (powstaje z resztek sera użytego do produkcji oscypka i ma bardzo często kształt różnych zwierząt). Krzysztof Losz Wiśnia nadwiślanka ma bardzo intensywny, aromatyczny, lekko cierpki smak i zapach charakterystyczny dla wiśni. Jest okrągła i lekko spłaszczona, posiada jednolitą i intensywną barwę od ciemnoczerwonej do bordowej. Wielkość owocu może być różna w zależności od wieku drzewa oraz warunków pogodowych. Maksymalna średnica owocu wiśni może osiągnąć nawet 25 mm przy masie do 4 gramów. Miąższ wiśni nadwiślanki ma również jednolity ciemnoczerwony kolor. Jego intensywna barwa utrzymuje się także po przetworzeniu owocu. "Nasz Dziennik" 2007-01-18
Autor: wa