Polacy w ciągu roku marnują niemal 5 mln ton żywności
Treść
Ponad połowa wyrzucanego w Polsce jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych. Na skalę zjawiska wskazują wyniki badań przeprowadzonych w ramach Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności.
Najczęściej wskazywanym powodem wyrzucania jedzenia przez konsumentów jest jego zepsucie. Inne powody to przeoczenie daty ważności czy przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia.
Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej, Ryszard Borys mówi, że do marnowania żywności przyczyniają się również nieprzemyślane zakupy.
– Jeżeli chodzi o marnowanie żywności, to z tym się oczywiście wszyscy zgadzamy, że jest to problemem od dawna. Ludzie przeważnie robią niepotrzebnie duże zakupy, a potem ta żywność się marnuje, a przecież gdzieś indziej na świecie ktoś głoduje. Taka sytuacja jest niedopuszczalna i trzeba zrobić coś w kierunku ograniczenia takiego stanu rzeczy – wskazuje Ryszard Borys.
Według ONZ na świecie co roku marnuje się 1 mld 300 mln ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi jedną trzecią produkowanej żywności. Kraje członkowskie ONZ, zgodnie z celem przyjętym w Agendzie na rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2030, zobowiązały się m.in. do działania, które ograniczy o 50 proc. ilość marnowanej żywności do 2030 roku.
RIRM
Żródło: radiomaryja.pl,
Autor: mj
Tagi: żywność