Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Rząd o karmieniu zwierząt zmodyfikowaną żywnością

Treść

Wydłużenie o 4 lata- do 2021 r., możliwości karmienia zwierząt paszami z zawierającymi genetycznie modyfikowaną śrutę sojową – zakłada projekt noweli, którym najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu zajmie się rząd.

To efekt braku na polskim rynku rodzimych pasz białkowych. Deficyt białka w żywieniu zwierząt pojawił się w związku z wydanym przez Komisję Europejską zakazem stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt. Decyzja spowodowana była wybuchem choroby tzw. szalonych krów. Zakaz obowiązuje od 2003 r. Mączki zastąpiła śruta sojowa.

Obecnie jest ona najlepszym białkiem roślinnym, stosuje się ją głównie w żywieniu drobiu i trzody chlewnej. Obecnie Polska importuje ok. 2 mln ton tej śruty rocznie, cała Unia Europejska – ok. 35 mln ton.

Poseł Dariusz Bąk, z sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podkreśla, że nowela projektu jest efektem działań poprzedniego rządu.

Pomimo, że ówczesna opozycja Prawo i Sprawiedliwość domagała się, żeby zintensyfikować uprawy wysokobiałkowych roślin z równoczesnym budowaniem wytwórni pasz, właśnie z tych rodzimych gatunków roślin wysokobiałkowych, to ówczesna koalicja PO-PSL nie chciała o tym słyszeć. W tej chwili jesteśmy zmuszeni do tego, żeby niestety kontynuować przez jakiś czas, to czego oni nie chcieli przez 8 lat naprawić. I dlatego z tego względu prawdopodobne będzie konieczne, żeby dalej paszę z dodatkiem GMO były skarmiane, bo tego nie da się z dnia na dzień naprawić – mówi Dariusz Bąk.

W 2016 r. ruszył kolejny program wieloletni wsparcia upraw roślin wysokobiałkowych na lata 2016-2020. Na ten cel budżet wyda 33 mln zł.

Rośliny wysokobiałkowe to m.in.: bób, ciecierzyca, fasola, soczewica, groch, łubin, wyka, koniczyna i lucerna.

RIRM

Zródło: radiomaryja, 05 czerwca 2016

Autor: mj

Tagi: Rząd o karmieniu zwierząt zmodyfikowaną żywnością