UOKiK o żywności w stołówkach szkolnych i studenckich
Treść
Oznakowanie żywnoÅ›ci i informacje o cenach – te kwestie budzÄ… najwiÄ™cej zastrzeżeÅ„ Inspekcji Handlowej, jeÅ›li chodzi o posiÅ‚ki uczniów i studentów. Obiekcji co do jakoÅ›ci potraw jest niewiele – informuje UrzÄ…d Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Na zlecenie UrzÄ™du inspektorzy IH w I póÅ‚roczu bieżącego roku przeprowadzili kontrole w stoÅ‚ówkach szkolnych i studenckich.
Zwracano uwagÄ™ m.in. na jakość żywnoÅ›ci, sposób jej przechowywania czy sprawdzanie terminów ważnoÅ›ci – mówi Agnieszka Majchrzak z biura prasowego UOKiK-u.
– Uchybienia dotyczyÅ‚y m.in. zÅ‚ej jakoÅ›ci tÅ‚uszczu do smażenia, zaniżonej masy surówki w zestawie obiadowym. Ponadto towar przeterminowany np. Å›mietanÄ™, masÅ‚o, szynkÄ™ wykryto u 9 przedsiÄ™biorców, a 28 partii zostaÅ‚o wycofanych. Ponadto I konsument byÅ‚ wprowadzany w bÅ‚Ä…d, np. zamiast sera feta podano taÅ„szy ser saÅ‚atkowy, konsument, który zamawiaÅ‚ gorÄ…cÄ… czekoladÄ™ z bitÄ… Å›mietanÄ…, otrzymywaÅ‚ napój z mieszanki do automatów, który zawieraÅ‚ m.in. zamiennik mleka, serwatkÄ™ i odtÅ‚uszczone mleko w proszku. Skontrolowani przez inspekcjÄ™ handlowÄ… przedsiÄ™biorcy usunÄ™li wykryte nieprawidÅ‚owoÅ›ci – informuje Agnieszka Majchrzak.
Skontrolowanych zostaÅ‚o 86 placówek, z czego w 66 stwierdzono nieprawidÅ‚owoÅ›ci.
Inspektorzy naÅ‚ożyli 29 mandatów oraz wydali 26 decyzji administracyjnych.
RIRM
ŹródÅ‚o: radiomaryja.pl, 10 października 2016
Autor: mj
Tagi: UOKiK o żywności w stołówkach szkolnych i studenckich